Day 02, Porto.

Dnes jsem se probudila na letišti. Musím uznat, že letiště v Curychu nebylo vůbec tak špatné. Vstávám, jdu do “koupelny”, jak tomu s Jančou říkáme a vyčistím si zuby. Žádný dlouhý chystání, neboť nám za chvíli letí letadlo. Kam? Směr PORTO! Musím uznat, že cítím jisté vzrušení, zároveň však jsem ještě trochu unavená.

Let proběhne v pohodě, i když máme malé zpoždění. Po příletu se trochu divíme, že je pod mrakem. Jdeme zjistit informace o dopravě a chvíli nám trvá, než se zorientujeme. Pak ještě kontrolujeme Couchsurfing. Bohužel stále nemáme, kde spát. Napíšeme dalším lidem. Pak jdeme na metro. Dojedeme někam do centra, vystoupíme intuitivně tam, kde si myslíme, že by to mohlo být fajn. 😀 Kupujeme si s Jančou ve stánku pití. Dám se do řeči s paní prodavačkou a ptám se jí, zda je tady něco zajímavého k vidění. Poradí nám zajít na trhy, které jsou nedaleko. Trochu bloudíme, nakonec nám pomůže najít cestu pán středního věku.

“Woooow. To vypadá dobře.”

Hned nám dochází, že je sakra dobře, že jsme tu šly. Fakt se nám to tu strašně líbí. Ovoce, zelenina, hodně luštěnin, mezi nimiž i barevné fazolky, které mi připomněly Harryho Pottera. Vše je strašně velké. Vše vypadá fakt velmi chutně. Nic ale nekupujeme, protože na to určitě bude vhodnější chvíle.

Fotografie 10

fOTOGRAFIE

Picture 12

Picture 1

Picture 5

Picture 10

Přichází k nám žebračka. Odmítneme ji. Ten den potkáme ještě hodně žebraček. Pak už zase jdeme, kam nás nohy vedou. Dovede nás to k pouličnímu umělci, který je prostě tak zajímavý! Hraje na takovou “kouzelnou krabičku”, má na sobě dost zvláštní kostým, vedle sebe svého malého syna, který má na hlavě andulku. Nejdřív působí stydlivě, pak se ale různě pitvoří a dělá grimasy. Musím se smát. Vedle sebe má kohouta. Je to dost netypická kombinace, ale strašně mě to vlastně baví. Poslechneme si několik písní.

Picture 9

“What’s your story?” zeptám se ho.

Pochází z Francie, v Portugalsku žije 5 let.

“It’s a part of poem.” (Je to část poezie.) Dále mi řekl, že se mu nelíbí, že jsou všichni jen na mobilech, proto dělá něco, čím by mohl zaskočit, překvapit. Bylo to hezké seznámení. Pokračujeme opět neznámo kam. Tohle praktikujeme až do oběda. Chodíme, chodíme, chodíme. Dáváme si pauzu na jídlo. Máme lívanečky, které upekla Janča. Přidávám k tomu přesnídávku. Je to fakt dobrý. Pak průběžně kontrolujeme, zda nám neodepsal někdo kvůli bydlení. No a světe div se, máme skvělou zprávu. Muž, který nás měl hostit až zítra, nakonec napsal, že si to zařídí a ubytuje nás už dnes. Jsme celé šťastné, že máme, kde spát. Máme se potkat za cca 2 hodiny. Zase se jdeme projít, až to nakonec na lavičce chvilku zalomím. Hehe. Najdeme i uměleckou čtvrt, zajdeme do galerie, jen tak bloudíme. Potkáváme se s naším hostitelem. Byt má opravdu nádherný. Povídáme si. Sbalíme si menší batoh, chvilku si odpočineme, a vydáváme se na další procházku.

Byla krásná. Hned na začátku procházíme částí, která vážně stojí za to. Všude jsou malá světýlka a barevné ozdobičky. Máme štěstí, míjíme několik pouličních umělců. Jeden kluk hrající Red Hot Chili Peppers na kytaru skvěle dotvoří atmosféru. Lehký vánek mi češe vlasy, usmívám se a je mi skoro vše jedno. Vidíme také most, co vypadá jako část Eiffelovy věže z Paříže, plno lodiček, turistů, uliček. Jdeme, opět slyším kytaru. Zpěvák zpívá česky. Jaká to náhoda. Další seznámení. Ten den je vůbec plný nečekaných a krásných setkání.

Potkáme například i starší paní, která prodává vodu, má puštěnou nahlas hudbu a tancuje. Je skvělá. Jde z ní krásná energie.

Picture 4

Večer zakončíme v místní hospůdce, kde se rozhodneme dát večeři a víno. Na stole nám přistane předkrm, aniž bychom si ho objednali. Jsou to plněné „šátečky“ mletým a kuřecím masem. Ochutnávám obojí, chutná mi to. Objednala jsem si taky zeleninovou polévku. Následně sdílíme vepřové maso se šunkou, sýrem, a smaženým vejcem společně s omáčkou a hranolky. Omáčka chutná velice zajímavě. Je lehce pikantní. Jsem totálně plná. Sotva dojdeme na byt, sedám k počítači, poslouchám hudbu, píšu, přetahuji fotky a videa, je mi fajn. Pak jdu do sprchy. Jelikož se jedná o nový byt, kde není všude zařízeno světlo, tak si svítím svíčkami. Působí to útulně. Natáhnu se pěkně voňavá, vykoupaná, utahaná jako kotě, ale spokojená. Usínám jako miminko.

Lenny

Picture 8

Picture 7

Picture 11

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru